Citroën 2CV Charleston

Nostalgie

 

In juli 1982 introduceerde Citroën de 2CV Charleston in de kleur Jaune Hélios met Zwart. Martin de Haan van De Haan Citroën Alblasserdam was er als de kippen bij en had als één van de eerste dealers in Nederland een geel met zwarte 2CV Charleston in de showroom staan. Mijn ouders kende Martin al jaren en wilden op dat moment hun oranje Alfasud inruilen vanwege... roest problemen

 

Mijn moeder had al twee eendjes en een Dyane  gereden dus toen ze de geel met zwarte 2CV Charleston in de showroom zag staan was ze meteen verkocht. En zo kwam het dat wij in de zomer van 1983 de trotse bezitters waren van één van de eerste vijf geel met zwarte 2CV Charlestons die in Nederland geleverd waren.  Uiteindelijk zijn er in Nederland 27 stuks op kenteken gezet.

 

In die tijd was ik een jaar of 15  en om wat bij te kunnen verdienen waste ik op zaterdag de auto's. Wassen,  afzemen, ramen lappen  en stofzuigen voor 10 gulden. Daar komt de jeugd vandaag de dag zijn bed niet meer voor uit. Ik kan mij alle details van de auto nog precies herinneren. Het was een heel vrolijk eendje waarbij het knalgeel er vanaf spatte en het zwart schitterend glansde na een wasbeurt. In deze eend heb ik mijn eerste meters gereden.   Helaas had ons eendje last van vandalisme en is het dak met een mes kapot gesneden. Dat was na drie jaar de aanleiding om ons eendje in te ruilen voor een rode Citroën Visa met een vast dak. 

 

Als echte autoliefhebber ben ik onze geel met zwarte Citroën 2CV Charleston nooit vergeten. Uiteraard heb ik een thuis een schaalmodel staan van 1:18 In April 2018 heeft mijn vrouw als verrassing voor vaderdag  een eendje gehuurd in Herveld. Met 5 man sterk hebben we een prachtige tour gemaakt van Herveld via het mooie Dordrecht naar Huijbergen. Daar hebben we overnacht  in een mega wijnvat. De volgende dag zijn we via een landelijke route teruggereden naar Bunnik. In mijn herinnering was de eend veel groter van binnen maar dat viel ff tegen...

 

Na dit uitstapje begon het te kriebelen en ben ik zoek gegaan naar een originele geel met zwarte Citroën 2CV Charleston. Na heel veel speurwerk via Google kwam ik terecht bij Sander Aalderink van de 2CVGARAGE. Sander en zijn team hebben passie voor hun vak en vooral oog voor detail. Ik heb Sander in  Dec 2019 gevraagd op zoek te gaan naar een originele geel met zwarte Citroën 2CV Charleston. In April 2020 kreeg ik een belletje van Sander dat hij een originele geel met zwarte Citroën 2CV Charleston op Nederlands kenteken had gevonden. We hebben de auto vrijwel direct aangekocht en in Februari 2021 zijn de restauratie werkzaamheden gestart.

Aankoop

13-06-2020

Vandaag hebben wij onze nieuwe aankoop voor het eerst bewonderd, een originele Citroën 2CV Charleston Geel met Zwart. De eend is geproduceerd op maandag 18 October 1982. Zoals te zien is op de foto's hieronder moet er nog wel het één en ander aan gebeuren maar daarvoor is hij in goede handen bij Sander Aalderink van de 2CVGARAGE.

Demontage

26-05-2021

De volledige demontage van ons eendje is gestart. Er worden eerst overal detail foto's gemaakt zodat ze straks helemaal naar het origineel teruggebouwd kan worden. Alle onderdelen worden bewaard en zo veel mogelijk opnieuw ingezet tijdens de restauratie.

Carrosserie

10-06-2021

De carrosserie wordt onder handen genomen waarbij slechte delen worden vervangen door nieuw plaatwerk. Goede eendjes uit die tijd zijn er vrijwel niet meer en daarom is er veel werk aan de winkel zoals je kunt zien.. De draagarmen  en zware metalen delen worden gestraald en voorzien van een poeder coating. 

Spuiter

26-07-2021

Ons eendje is naar de spuiterij. De carrosserie wordt geplamuurd, geschuurd en daarna in de grondverf gespoten. Het lijkt allemaal heel éénvoudig maar het is stiekem heel veel werk.

Geel met Zwart

28-07-2021

Na de grondlaag volgen twee witte lagen, daarna de gele lak en als laatste de zwarte lak. Wat een prachtige kleur! De onderzijde en de wielkasten zijn eerst voorzien van een speciale coating.

Transport

17-08-2021

Vandaag hebben we ons eendje bewonderd bij de spuiter, ze is echt schitterend geworden. Binnenkort wordt ons eendje getransporteerd naar de 2CVGARAGE waar ze verder opgebouwd zal gaan worden. Wij kunnen niet wachten... 

Montage

25-08-2021

Vandaag is een start gemaakt met de montage van diverse delen zoals de achterspatborden, achterlichten, achterklep, dakje, kabelboom en de binnenbekleding. De originele binnenbekleding was niet meer te redden en wordt met de hand volledig nagemaakt.

Chassis

26-08-2021

Parallel wordt het gegalvaniseerde chassis opnieuw opgebouwd. Verder zijn vandaag de deuren, gordels en de bekleding van handschoenenkastje geplaatst. Een muis heeft flink zijn best gedaan en een gat gemaakt in het dempende materiaal zoals u kunt zien op de foto's.

Versnellingsbak

3-9-2021

Deze week is het gegalvaniseerde chassis verder opgebouwd en is de carrosserie op het chassis geplaatst. Er wordt van achteren naar voren gewerkt. Waarom? Eigenlijk heel simpel; de achterkant is éénvoudig, de voorkant is ingewikkelder want daar komt alles samen. De achterbank, zijruitjes en het reservewiel zijn geplaatst. Verder is de ruitenwisser motor, het klepje van de airco :-) en het dashboard geplaatst inclusief kabelbomen. Op de laatste foto is de versnellingsbak te zien inclusief de schijfremmen, aandrijfassen, stuurstangen en draagarmen. 

Dashboard

06-09-2021

Vandaag is het dashboard verder opgebouwd. Verder is de voorruit inclusief ruitenwissers geplaatst en het motorkap scharnier voorzien van een kitnaadje. Ook de ramen van de achterdeuren zitten er inmiddels in. Het dakje heeft eerst een paar dagen op spanning mogen staan en is nu vastgezet met... het originele schroefje want dat is mooier. :-)

Bloem

07-09-2021

Het is dinsdag en tijd om de choke kabel vast te zetten. Op het schutboard zijn de rubbers terug gemonteerd precies zoals Citroën dat destijds deed met kit om het geluid in de cockpit te minimaliseren. Het remreservoir is met de hand tot op het bot gereinigd en teruggeplaatst. Het leuke is dat beestjes gele auto's aanzien voor een bloem. De isolatie van de accubak is teruggeplaatst. Morgen wordt de accu geplaatst zodat de koplampen getest kunnen worden. De verroeste koplampjes zijn vervangen door een paar mooie zilveren eitjes. De koplampen hebben van binnen een antiroest behandeling gekregen.  Het koplamp frame is ook gemonteerd. De voordeuren zijn inmiddels ook geplaatst maar moeten nog afgesteld worden. Zonneklepjes, dak haakjes en de achteruitkijkspiegel... het zit er nu allemaal op. En als kers op de taart zijn vandaag de wieldoppen gemonteerd. Ziet er heel sjiek uit!

Power

08-09-2021

De koplampen zitten erop en we hebben power! Originele startmotor gereviseerd en geplaatst, deze klinkt zoals hij -hoort- te klinken. De kachel is aangesloten en werkt nu ook. Handrem vastgezet, bedrading aan de koplampsteun vastgemaakt, remverlichting getest. Stuurslot en buis uitgelijnd en stuur geplaatst. Als laatste vandaag een kitnaadje op het scharnier aan de motorkapkan zodat dit kan drogen.

Blij

09-09-2021

Vandaag zijn de rubbers om de voordeuren geplaatst. Dat is soms best een klusje om de rubbers mooi aan te laten sluiten maar het is weer gelukt. Ramen  schoongemaakt en terugplaatst. Ze zien er weer als nieuw uit! Sierstrips, deurklinken, spiegel... het zit er allemaal weer op. Verder is de uitlaat van voor naar achteren geplaatst. En als kers op de taart vandaag de voorspatborden  en zijpanelen van de motorruimte geplaatst. Ze is heel mooi, ook de lassers zijn blij met het resultaat.

Stikkerdag

10-09-2021

Vrijdag 9 September is het dan eindelijk tijd voor de striping en wat andere kleine dingen. Eerste stap, uitsnijden van de delen en controleren of alles er is. Steeds worden de oude foto's er bij gehouden om te controleren of alles toch wel goed zit. En als de sticker set niet accuraat is dan wordt deze gewoon op maat gemaakt. De stempels op het schutbord worden nagemaakt met een sponsje en stencils. Zoals bij het origineel, het kleine witte stickertje scheef geplakt. Ook de sticker voor de bandenspanning op exact dezelfde plaats. Op de voorruit een stikker van de dealer om te waarschuwen dat er om elke 10.000 kilometer nieuwe olie in moet. Ons eendje mag volgende week naar de techniek afdeling. Als ze daar klaar is worden de bumpers geplaatst en de laatste dingen in het interieur gedaan. Half Oktober moet ons eendje naar de RDW om gekeurd te worden...

Finishing touch

15-09-2021

Vandaag, woensdag 15 September, de laatste dingetjes gedaan.  De bekleding van de motorkap gelijmd. De verwarmingsbuizen door het scherm gelijk aan het origineel met ligarex (een soort tiewraps) vastgezet. Bumpers erop en stikkers op de achterklep. De stikker van Citroën dealer Damsté in Nieuwegein is exact nagemaakt, hoezo oog voor details... De voorkant van een bumper voorzien. Mistlampje erop, wilde eerst niet werken maar heeft zich toch overgegeven. De stoelen staan ook klaar maar die gaan er pas in als de "vettige vingers"  klaar zijn. Ze gaat nu naar de werkplaats voor het plaatsen van het luchtfilter, afstellen van de motor, remmen en de wagenhoogte. De RDW afspraak staat voor de 14e Oktober in de middag gepland...

Antiroest behandeling

29-09-2021

Het sierlijstje voor dakgoot is eindelijk binnen. Ziet er gelikt uit toch... Verder is ons eendje klaargemaakt voor een antiroest behandeling van de holle delen. Hier moet ze binnenkort naartoe.

Aflevering 30-10-2021

Het is zaterdag 30 Oktober.  Eindelijk is het zover, de aflevering... Hieronder vindt u de foto's van de taxatie. Het eindresultaat is echt verbluffend. Complimenten voor Sander en zijn team! Het advies is om alles rustig in te rijden, niet te hoog in de toeren en ook weer niet te laag. Na 1000 km moet onze aanwinst weer even terug voor het aantrekken van de kopbouten, kleppen stellen e.d. maar vooralsnog is het genieten van de eerste kilometers met onze geel/zwarte Citroën 2CV Charleston.